Tuesday, 7 January 2014

Kesan Buruk Antibiotik

Teks : Normah Kassim
Foto : Carian googleBismillah.

Saya ingin berkongsi mengenai antibiotik. Antibiotik biasa diberi oleh doktor apabila seseorang itu mengidap demam. Perlukah antibiotik?. Apakah kesan daripada pengambilan antibiotik?. Tanpa kita sedari, kita telah menganiayai tubuh badan sendiri tanpa mengetahuinya. Teks di bawah dipetik daripada penulisan seorang doktor perubatan homeopathy, Dr Suriyakhatun.

"
Seorang ibu membawa anak berumur 8 bulan, tidak pernah sakit sehingga sebulan yang lepas. Mendapat demam selsema . Demamnya terlalu tinggi maka ibu pun membawa anak ke hospital . Kena tahan wad. Diberikan paracetamol dan juga antibiotics IV. Selepas ini baby sudah baik demam dan pulih seperti biasa .

Benar ke?

Seminggu selepas baik, anak mula mendapat ruam dimuka. Pergi doktor diberitahu ini food allergy. Jumpa paediatrician, paediatrician kata, bukan , ini eczema . Anak ini tidak pernah eczema sebelum ini . Ruam ini menjadi teruk selepas makan ayam dan telur. Anak ini sebelum ini pernah makan bahan yang sama tanpa kesan apa-apa.

Apa yang sudah jadi ?

Antibiotics mematikan gut bakteria dan ini akan menyebabkan pembiakan candida dalam usus. Candida adalah juga penghuni usus yang tidak menyebabkan penyakit kecuali bila bakteria baik mati . Bila bakteria baik mati, candida akan membiak tanpa kawalan dan ini menyebabkan usus mengalami radang. Maka terhasil leaky gut . Bila baby mengambil protin, protin akan dihazamkan sehingga menjadi asid amino dan asid amino masukki darah . Bila ada leaky gut, bahan protin yang belum hancur habis akan kedarah . Maka, bila bahan yang tidak cukup proces perkumuhan masukki darah, antibody akan terhasil terhadap protin tersebut makan terjadilah alahan pada makanan tersebut .

Apakah langkah yang perlu diambil untuk pulih ?

1. Bina semula gut bakteria dengan probiotic selama 5-7 hari
2. Di masa yang sama ambil prebiotic seperti Al Manna
3. Rawatan homeopathy untuk reverse balik leaky gut
4. Jika perlu oral nystatin untuk basmi candida dalam usus

perlu atau tidak diberikan antibiotik kepada bayi?

jika ada jangkita bakteria yang merbahaya maka perlu beri tapi jika ianya jangkita virus saya tidak nampak rationale nya. Kebanyakkan demam bayi adalah viral


Jadi, daripada penerangan di atas, tak perlu untuk kita mengambil antibiotik jika kita hanya menghidap demam, selesema atau batuk. Ianya hanya membuat keadaan menjadi lebih teruk dan demam yang sama tetap akan datang semula selepas itu kerana kita telah mengganggu badan kita untuk menghasilkan immunisasi terhadap virus demam yang dijangkiti.Rujukan : https://www.facebook.com/Dr.Suriyakhatun

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan kelas berikut :

1. Kelas online asas bina blog penulisan - belajar menulis cara santai tapi masih mengekalkan bahasa melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca suka baca dan bertandang. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah mencecah 400 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes - bagi yang mahu mulakan bisnes online tapi kurang tahu cara. Mahu mula berbisnes tapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fanpage dan facebook. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas beriklan di mudah.my - mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4. Kelas penulisan kreatif - bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Rakan niaga / pengurus online akademi - Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO - bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes.

Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online, masih kurang tahu cara bagaimana mahu memulakan. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-alukan penyertaan untuk kaum adam.

Bagi kalian yang berminat untuk memulakan bisnes secara online, perlukan tunjuk ajar bagaimana mahu bermula, boleh hubungi saya di sini :

email : pn.normahkassim@gmail.com
Facebook : normah.kassim

No comments:

Post a Comment