Tuesday, 24 June 2014

Bekerja Dari Rumah Sebagai Suri Rumah Sepenuh Masa

Teks : Normah Kassim
Photo : Koleksi peribadi

Bismillah.

Setelah lama tidak bersiaran, hari ini tekad untuk curi masa untuk menulis. Saya kini sedang sibuk menguruskan peniagaan baru untuk "Active Income" kami sekeluarga. Dalam masa yang sama, suami saya siap sediakan ruang pejabat untuk saya dirumah.

Terima kasih kepada WAHM yang banyak mengajar dan memberi ilmu dalam menjana wang dari rumah sebagai suri rumah tangga sepenuh masa. Saya menjalankan perniagaan makan tengah hari yang sihat untuk pekerja pejabat. Makanan dimasak oleh saya sendiri tanpa menggunakan MSG atau produk yang mengandungi MSG dan pewarna tiruan. Antara bahan lain yang dielakkan adalah gula putih dan garam putih. Saya menggunakan ayam yang tidak disuntik antibiotik dan sayuran yang tidak beracun iaitu sayuran organik dan "compost grown".

Segala ilmu dalam pengurusan perniagaan saya pelajari dari WAHM, dan buku-buku e-book seperti 101 idea home-based bisnes dan lain-lain. Siap lengkap dengan kelas akaun lagi. Maklumlah saya memang langsung tiada pengetahuan dalam bidang pengurusan syarikat dan kewangan. Alhamdulillah, semua ini banyak membantu.

Inilah pejabat kecil saya, hadiah dari suami tercinta.



Alhamdulillah, memang tidak rugi dan tidak menyesal untuk sertai kelas online Akademi Bekerja Dari Rumah.

Untuk sertai kelas online, boleh PM saya melaui email atau Facebook.

Untuk menempah "lunch box" kami, boleh ke Facebook page https://www.facebook.com/NatureFromEarthKitchen

Wednesday, 9 April 2014

Rumah Bersuri, Rumah Berseri

Teks : Normah Kassim
Foto : Carian google

Bismillah,

Setelah 40 hari tinggalkan rumah balik ke kampung, sekarang sudah kembali beraksi. Apabila sampai dirumah, rasa macam asing pulak. Maklumlah dah lama tinggal. Macam suram sahaja. Tetapi tak mengapa, dengan kuasa sentuhan suri rumah, keesokan harinya rumah kembali ceria.

Betul sangat lah sunnah nabi kita menyuruh perempuan untuk berada di rumah. Kerja wanita adalah menjaga rumah, suami dan anak-anak. Saya percaya terdapat banyak perbezaan antara anak-anak yang dibesarkan oleh ibu berbanding anak-anak yang dibesarkan oleh pusat jagaan. Saya juga percaya ada juga perbezaan anak-anak yang tinggal dalam suasana rumah yang bersih dan kemas berbanding rumah yang kotor dan bersepah. Semua faktor ini akan membentuk minda separuh sedar anak-anak apabila mereka besar nanti.

Sebilangabn ibu bapa hanya mementingkan pelajaran tetapi lupa mengajar cara hidup yang baik kepada anak-anak. Berjaya dalam pelajaran tidak cukup untuk menjadi bekalan masa depan. Beberapa persoalan perlu di fikirkan dalam membentuk anak-anak.

Bagaimana dengan rohaninya?

Bagaimana dengan hubungan sesama manusia?

Bagaimana dia akan menguruskan hidupnya? Adakah teratur atau tidak?

Bagaimana dengan  pengurusan wang?

Boleh kah dia menguruskan rumahnya sendiri nanti? memasak, kemas rumah.

Pernahkah anda melihat orang yang berpelajaran tinggi, berjawatan tinggi,  dan dipandang tinggi oleh masyrakat sebagai seorang yang berjaya. Tetapi rumahnya macam bot dilanda taufan dan anak-anak bagaikan puting beliung?.  Zaman sekarang, perkara yang luar biasa ini dianggap biasa.

Tanpa penerapan dari kecil, semua ini akan mendatangkan kesusahan dan menjadikan hidup mereka tidak sempurna kepada masa depan.

Mungkin anda rasa semua ini leceh dan tidak penting tetapi bagi saya ianya penting. Disiplin dan  kesempurnaan dapat dibentuk dari rumah membentuk keperibadian dan sikap anak-anak.

Pernahkah kita melihat kanak-kanak yang buas dan tidak mendengar cakap?
Kanak-kanak yang tidak tertib apabila berhadapan dengan masyarakat.
Kanak-kanak yang melompat sana-sini sehingga menimbulkan kurang selesa pada orang awam.
Kanak-kanak yang terjerit-jerit di tempat awam.
Kanak-kanak yang merosakkan barang perhiasan dirumah yang ditandang.

Semua ini terjadi apabila kita mengambil mudah dengan sikap disiplin anak-anak. Kita hanya letak disiplin di sekolah tetapi tidak menerapkan disiplin dalam hidup seharian.

Apa yang saya dapati, dalam hidup kita perlu memilih salah satu. Jika pilih wang, maka anak, suami dan rumah tidak mendapat sepenuh perhatian. Sebaliknya, jika pilih anak, suami dan rumah, belum tentu wang akan berkurang. Boleh jadi jugak allah memberikan rezeki dari punca yang lain. Sesungguhnya rezeki milik allah. Kira wang cara Allah tak sama dengan pengiraan manusia. Ada duit banyak tetapi tak tahu kemana, belum hujung bulan duit sudah habis.. Ada yang duit sikit tetapi cukup sampai hujung bulan.

Wallahua'lam.






Sunday, 9 March 2014

Katarak

Teks : Normah Kassim
Sumber : http://areyoutoolazytolive.blogspot.com/2014/03/statin-your-eyes-impaired-vision.html

Artikel dibawah berkisar mengenai katarak dan sebab berlakunya katarak. Selamat membaca

------------------------
Statin & Matamu: penglihatan?

Katarak dikenali sebagai keadaan yang berkaitan dengan usia mata di kalangan penduduk umum. Kebanyakan orang berfikir bahawa katarak adalah perkara biasa apabila kita semakin tua, terutama selepas lama 55-60 tahun. Terdapat beberapa sebab yang diketahui katarak termasuk penuaan, kekurangan pemakanan dan tekanan alam sekitar. Well, sekurang-kurangnya sebab-sebab ini adalah apa yang pengamal perubatan dan yang paling penduduk walaupun umum telah dianggap percaya yang menyumbang kepada katarak.

Pertama sekali, saya bukan seorang pakar mata tidak pakar mata. Tetapi, membaca jurnal dan melakukan kerja penyiasatan ke atas kesihatan, pemakanan, penyakit dan kecergasan adalah semangat dan kemahiran saya. Saya baru-baru berunding pakar bedah pakar mata / mata, dan meminta pendapat mengenai mata kering. Seperti yang dijangka, pakar mata enggan membincangkan tentang mengapa seseorang membangunkan mata kering, tetapi dia sangat berminat untuk menjual mata 'tambahan' jatuh kepada saya. Beliau mendakwa produk ini penurunan mata adalah SELAMAT untuk menggunakan jangka panjang dan tidak ada bahan kimia dan kualiti kononnya sangat tinggi. Meneka apa, apabila saya mendapat produk penurunan mata dari kaunter farmasi, bahan pertama " Propylene Glikol ". Terdapat bahan kimia lain dalam produk juga. Saya terkedu dan kecewa dengan doktor ini. Bukan sahaja beliau keliru dengan konsep apa yang sebenarnya dalam produk beliau mempromosi dan menjual kepada pesakit, namun, dia tidak melakukan kerja rumah beliau untuk memastikan cadangan produk ini selamat untuk digunakan. Ini adalah satu keadaan kehidupan sebenar dan apa yang saya secara peribadi telah mengalami.

Baru-baru ini, ahli saudara saya terpaksa menjalani pembedahan berganda pada mata beliau, disebabkan oleh kemerosotan penglihatan dan gangguan mata yang lain. Soalan pertama saya bertanya, "Adakah anda di statin?" Jawapannya adalah YA. Sekarang, apakah kolesterol merendahkan dadah mempunyai kaitan dengan mata kita dan kesihatan? Apabila seseorang mengalami diplopia (penglihatan berganda), katarak atau ophthalmoplegia (kelemahan atau kelumpuhan otot-otot mengawal satu atau kedua-dua mata), terdapat peluang yang tinggi bahawa kebanyakan pakar mata tidak pun mengganggu meminta pesakit jika dia pada statin . Kebanyakan doktor berfikir bahawa keadaan mata seperti katarak adalah sebahagian daripada proses penuaan.

Selepas mengkaji jurnal dari Fraunfelder dan Richards (Jurnal Oftalmologi 115 (12) April 2008) dan Kajian Mata Waterloo, saya tidak lagi meyakinkan bahawa sebahagian daripada gangguan mata adalah disebabkan oleh proses penuaan biasa. Dalam post hari ini, saya dengan ini membentangkan kepada anda beberapa kajian yang berkaitan ubat statin dan gangguan mata tertentu seperti katarak dan diplopia. Pengurangan kolesterol oleh ubat statin menyebabkan pembentukan katarak meningkat, 256 kes telah dilaporkan pada 2008. Ia diandaikan bahawa kebanyakan kes-kes lain tidak dilaporkan dan lebih cenderung untuk mengalami kesan-kesan buruk penggunaan statin. Ingat, setiap otot di dalam badan memerlukan kolesterol untuk berfungsi dengan betul. Sebab itulah kelemahan otot adalah salah satu kesan sampingan yang banyak terapi statin. Sementara itu, pesakit diabetes juga mempunyai risiko yang tinggi (86%) daripada katarak berbanding dengan orang biasa.

Kedua-dua kajian yang dinyatakan telah mengaitkan kedua-dua ubat statin dengan keadaan mata sebagai ubat-ubatan ini berbahaya meningkatkan risiko gangguan masing-masing. Saya bersetuju bahawa penuaan adalah salah satu faktor tetapi ia adalah sangat penting untuk menyedari dan belajar dari jurnal perubatan kesan statin pada mata kita. Adakah kita melakukan ini kepada diri kita sendiri tanpa mengetahui ia? Jika anda mempunyai sesiapa dalam keluarga anda atau orang-orang yang pada ubat statin, sila berkongsi maklumat ini kepada mereka.







Jurnal / Rujukan:
http://www.spacedoc.com/statins_eyes
http://www.spacedoc.com/medwatch_Lipitor_1997_2012utm_source=August+4%2C+2012&utm_campaign=New+Warnings+Statins&utm_medium=email
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22797512
http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1739520
http://www.revoptom.com/content/c/39622/
Fraunfelder FW, Fraunfelder FT. Dadah berkaitan kesan buruk kepentingan klinikal untuk pakar mata. Kursus dibentangkan di American Academy of Mesyuarat Tahunan Oftalmologi, Chicago. November 10-13, 2012.
http://www.eyedrugregistry.com/PDFs/AAO_Syllabus.pdf
--------------------------------

Friday, 7 March 2014

Merawat eczema – Kaitan usus dengan eczema

Teks : Normah Kassim
Sumber : http://medicalhomeopathinfo.ipage.com/2014/01/16/merawat-eczema-kaitan-usus-dengan-eczema-1/

Assalamualaikum,

Eczema dan serangannya terhadap bayi kerap kali kita dengar. Apa yang menyebabkan eczema? bagaimana untuk merawat? dan bolehkan ianya dielakkan?.

Faktor utama eczema adalah sistem immunisasi yang rendah. Apa yang menyebabkan immunisasi seseorang itu rendah?. Sudah tentu hasil daripada pemakanan, pengambilan bahan kimia daripada makanan yang diproses, mengambilan ubat-ubatan yang berasaskan dadah dan antibiotik. Ataupun perkara-perkara lain yang dapat melemahkan sistem immunisasi badan.

Lebih baik mencegah daripada merawat. Jika anda tidak mahu bayi terkena eczema, jaga pemakanan dan kuat sistem immune anda sebelum hamil, semasa hamil dan selepas melahirkan.

Sebelum hamil : Kenapa?. Kerana bayi akan terhasil daripada sperma lelaki dan ovum perempuan. Setiap manusia mempunyai rangkaian DNA dan ianya bakal diprogramkan kepada anak anda. Untuk menghasilakan bayi yang sihat, suami dan isteri hendaklah memastikan bahawa tubuh badan mereka berada pada kesihatan yang maksimum. Jadi, lihat pada diri anda, adakah anda sihat untuk mengahsilkan bayi?

Semasa hamil : Sudah tentu apa yang dimakan oleh ibu akan sampai pada bayi dalam kandungan dan daripada makanan dan nutrisi ibu janin akan membesar menjadi bayi yang sempurna. Nilai pemakanan anda dan elakkan daripada pengambilan ubat-ubatan dadah, vaksin, antibiotik (sama ada dari kaunter famasi atau haiwan seperti ayam), racun serangga (daripada sayuran yang anda makan), GMO food dan lain-lain yang diluar tabi'i. Hanya makan yang asli.

Selepas hamil : Pemakanan ibu akan memberi kesan kepada penghasilan susu berkualiti atau tidak. Bayi akan mendapat immunisasi daripada susu ibu dan sudah tentu bukan daripada jarum hospital atau klinik. Jangan terpedaya dengan slogan yang mengatakan bayi mendapat immunisasi daripada vaksin. "Health does not come from the needle".

Berbalik kepada topik kita, hari ini saya ingin berkongsi mengenai eczema dan kaitan antara kesihatan usus dan eczema. Saya memetik penerangan daripada Doctor Medical Homeopath.

"
Seperti yang sudah disenaraikan , eczema mempunyai banyak punca dan yang paling penting adalah sistem immune menjadi songsang dalam kesemua kes eczema.  Perlu di nyatakan :  90% patogen memasukki tubuh melalui usus.  Pencipta manusia juga jadikan 80% sistem immune ditempatkan di usus. Badan manusia mempunyai lebih banyak bakteria dari sel badan sendiri ! Apa erti ini semua ? Bakteria memainkan peranan penting dalam pembentukkan  sistem immune badan malahan mempunyai peranan dalam fungsi organ manusia yang dinamakan thymus. Bila dikaji saiz thymus, nyata ada beza saiz thymus anak yang hisap susu badan dan thymus bayi yang hisap susu botol. Thymus memainkan peranan penting dalam pembentukkan sistem immune badan dan nyata bayi susu badan mempunyai thymus yang lebih besar.

Pencipta manusia yang maha Agung juga jadikan susu ibu mempunyai kandungan bakteria bernama bifidus. Bakteria ini membiak dalam usus bayi yang hisap susu badan. Apa pula halnya bayi yang tidak hisap susu badan ?  Susu formula tidak ada bakteria ini kecuali setengah jenis susu yang ada label probiotic dan ‘added bifidus’.

Bayi mendapat bakteria saat ia dilahirkan dari ibu melalui saluran beranak ibu. Dalam saluran beranak ibu, sedia ada bakteria yang akan menjadi bakteria usus bayi.  Masaalah berlaku bila saluran beranak ibu tidak sihat dan mempunyai bakteria patogen. Tanda-tanda salurang beranak ibu mempunyai bakteria patogen adalah keputihan sama ada putih macam susu basi ( candida) atau kuning dan hanyir .  Tanda lain adalah gatal kemaluan serta kurap kelengkang.  Bagi bayi yang lahir melalui caesarean, masih akan dapat bakteria semasa menyusu dari ibu. Alangkah malang jika lahir melalui caesarean dan minum susu formula!  Namun begitu dengan ilmu yang kita ada sekarang masih boleh diperbetulkan ! Untuk ibu yang sedang mengandung, cara untuk betulkan sama seperti ibu yang menyusukan, seperti di bawah .

Maka, langkah pertama untuk anak atau bayi yang mengidap eczema adalah kesihatan usus .

Bagi bayi yang mengambil susu badan, ibunya perlu mengambil berat pemakanan diri sendiri .  Untuk mendapat susu yang baik, makanan perlu berkhasiat dan seimbang serta elak pada beberapa makanan yang akan menjejaskan susunya .  Ini termasuk :

Gula
Makanan berproses (ada banyak kimia dalamnya serta gula
Usus ibu pun perlu betul juga. Contohnya, ada ibu yang juga ada masaalah usus dan selalu berangin perut, gastrik, berak keras dan busuk . Ini menandakan bakteria usus ibu pun terjejas . Maka air susunya pun terjejas dan tidak mempunyai bakteria baik yang sepatutnya ada dan mungkin ibu mendapat candida berlebih dalam usus serta merebak kekulit. Petandanya adalah gatal kelengkang, kurap di kelengkan , serta keputihan yang macam susu basi , serta kurap antara jari kaki .

Cara untuk membetulkan usus ibu seperti berikut :

Elak gula  dan makanan yang mengandungi gula
Makanan seimbang termasuk sayur dan lauk pauk
Elak dari banyak makan makanan bertepung terutama tepung gandum
Ambil supplement : probiotic pada peringkat awal selama 2 minggu dan sertakan dengan prebiotic yang diteruskan.
Ambil rawatan homeopathy, ubatan yang paling sesuai adalah Bowel Nosodes di ikuti dengan Similimum untuk  gejala dan semboyan ibu termasuklah emosi ibu
Tangani stress dan konflik
Tentang probiotic : Ada beberapa jenama dipasaran, yang biasa dijual termasuk lactogg dan lacto 5.

Tentang prebiotic: Yang terbaik dan mempunyai khasiat makanan yang lengkap asid amino serta zat galian adalah gum arabic, maklumat lanjut laman facebook Natural Prebiotic.

Berbalik kepada anak, selalunya bayi yang eczema. Tanda-tanda bahawa ususnya ada masaalah adalah :

 Kembong
Muntah susu
Cepat lapar
Mengangis secara menjerit
Mahu dilayan atau dukung sentiasa
Tidur tidak nyenyak
Buang air besar  terlalu kerap ie lebih dari 4 kali sehari bagi yang susu badan dan lebih dari 2 kali sehari bagi yang susu botol
Buang air besar terlalu jarak, ie lebih dari 4 hari sekali bagi yang susu badan dan lebih dari 2 hari sekali bagi yang susu botol
Najis warna hijau atau hitam dan busuk : najis bayi yang belum makan solid adalah kuning terang, macam krim  dan tidak ada lendir . Bagi yang susu botol boleh jadi hijau sebab zat besi dalam susu . Baunya najis sihat adalah seperti pisang busuk .
Gatal lubang dubur
Kurap lampin ( petanda candida)
Ulser mulut
Selaput lidah warna putih
Gigi busuk
Untuk betulkan usus anak :

Betulkan usus ibu seperti di atas.
Probiotics jika bukan susu badan, ambil untuk 2 minggu beserta prebiotic yang sesuai ( gum arabic )  yang diteruskan.
Rawatan homeopathy untuk betulkan usus , bowel nosodes serta constitutional remedy sesuai dengan watak , susuk badan  dan emosi anak . Jika rawatan tidak diberikan pada usus dahulu dan terus tujukan ke gejala eczema dikulit, ini yang akan menyebabkan aggravasi semasa mengambil rawatan homeopathy
"
http://medicalhomeopathinfo.ipage.com/2014/01/16/merawat-eczema-kaitan-usus-dengan-eczema-1/


Wednesday, 5 March 2014

Promosi Pakej Tempahan Blog

Teks : Normah Kassim


Bagi yang tiada masa untuk menyertai kelas asas blog online kami. Kami menyediakan perkhidmatan dalam membantu anda menaiktaraf atau membuat blog baru untuk anda. Pelbagai pemberian-pemberian percuma diberi jika mendaftar melalui saya.

Hubungi saya untuk berbincang selanjutnya.




Tuesday, 4 March 2014

Coaching Secara Live

Teks : Normah Kassim

Apa salahnya mencuba? Mana tahu, ia boleh menjadi titik permulaan untuk merialisasikan impian sebagai suri rumah sepenuh masa yang mempunyai pendapatan.

Cari peluang dan tawakal kepada Allah selebihnya.



Monday, 3 March 2014

Ulasan ebook Super Wahm Super Mom - Mahizan Nani

Teks : Normah Kassim


Menjadi suri rumah yang bekerjaya atau suri rumah sepenuh masa sangat mencabar dan memberi tekanan yang tinggi jika tidak tahu bagaimana untuk menguruskan nya. Buku ini memberi tips-tips yang sangat berguna dalam pengurusan rumah tangga.

Baca ulasan dari Mahizan Nani
Sumber: http://mahizannani.blogspot.com/2013/11/ulasan-ebook-super-wahm-super-mom.html

Jika ditanya kepada kebanyakan kaum ibu, apakah tidak teringin untuk menjadi surirumah yang dapat mengasuh anak sendiri, pasti kebanyakannya akan berkata “Ya, itulah impian saya”. Namun bukan semua orang dapat merealisasikannya kerana banyak faktor penghalang seperti kos hidup yang semakin tinggi, hutang yang masih belum selesai dan sebagainya. Saya juga begitu, ketika masih bekerja, saya membayangkan bagaimana keadaan anak saya apabila dia mula bersekolah nanti? Adakah saya mempunyai masa untuk mendengar setiap ceritanya sekembalinya dia dari sekolah? Sedangkan pulang sahaja dari tempat kerja, ambil anak di taska, kerja di rumah sudah menimbun. Sebenarnya saya menjadi SAHM (Stay at home Mom) secara tidak sengaja kerana ketika itu, suami tiba-tiba diarahkan untuk bertukar cawangan ke utara. Jadi, tanpa apa-apa persediaan saya terus meletak jawatan di sebuah firma guaman dan berpindah mengikut suami.  Awal tahun itu, anak sulung mula bersekolah tadika. Saya mula merasa seronok melayan anak di rumah namun dalam masa yang sama masih berkeinginan untuk bekerja. Tanpa dirancang, tiba-tiba saya disahkan mengandung anak ke 3. Sejak itu, jadi saya menangguhkan hasrat untuk mencari kerja sehingga anak ke 3 lahir. Kekerapan suami outstation juga membantutkan hasrat mencari kerja kerana sebagai perantau di sini, tiada saudara-mara yang boleh diharap untuk membantu menjaga anak-anak sekiranya saya ada urusan di luar.

Sesungguhnya eBook SUPER WAHM SUPER MOM ini benar-benar memberi inspirasi kepada saya. Mengikuti setiap pengalaman para WAHM (Working At Home Mom) dalam ebook ini membantu saya mengenali diri sendiri. Sebelum ini, saya kurang keyakinan untuk menceburi bisnes online, tambahan pula tiada pengetahuan langsung tentang keperluan untuk menjadi WAHM yang berjaya. Antara topik paling menarik perhatian saya dalam ebook ini ialah Tips Sukses Urus Masa sebagai WAHM. Ini kerana walaupun saya sudah bergelar SAHM selama hampir 3 tahun, namun saya masih belum berjaya menguruskan masa dengan tersusun dan efektif. Sebelum membaca ebook ini, saya melaksanakan kerja-kerja di rumah ikut sempat, tanpa ada target tertentu. Secara tidak langsung, saya gagal merencana sesuatu kerja mengikut jadual dan adakalanya terbit rasa malas. Tetapi selepas membaca ebook ini, saya berjaya menetapkan matlamat yang perlu saya capai setiap hari dengan merancang rutin jadual yang tidak membebankan namun di penghujung hari, saya berjaya mencapai satu kepuasan yang tidak pernah saya rasa sebelum ini. Kepuasan itu saya anggap sebagai satu kejayaan yang berharga selepas menjalankan misi yang dirancang. Saya tidak lagi merasa hari yang saya lalui sebagai hari yang sia-sia bahkan teruja untuk menjalani hidup yang seterusnya. Saya benar-benar menghargai setiap detik bersama anak-anak dan perasaan ini tidak pernah saya rasa sewaktu saya masih bekerja dahulu.

Tip Pengurusan Stress juga sangat membantu. Tekanan berlaku apabila kita tidak mampu mengawal situasi dengan cara yang betul, justeru sekiranya kita boleh memulakan kerja dengan aura yang positif dan tidak tergesa-gesa, pasti kita tidak akan tertekan. Pengagihan kerja berdasarkan kepentingan sama ada perlu segera, tidak berapa segera atau boleh ditangguh memudahkan kita menyiapkan tugas dengan sempurna dalam masa yang ditetapkan.

Secara peribadi, saya berasa eBook yang mengandungi perkongsian pengalaman pahit manis seseorang WAHM yang penuh informasi oleh semua wanita-wanita hebat ini dapat menaikan semangat dan menjadi inspirasi saya untuk yakin dan percaya yang setiap cabaran dan dugaan perlu dilalui dengan penuh kesabaran kerana dipengakhiran nanti akan memberi kegembiraan yang tidak ternilai.

Kesimpulannya, demi mencapai matlamat menjadi WAHM tahap super, kita perlu berusaha dan memberikan komitmen yang jitu kerana seorang ibu itu adalah guru pertama yang terbaik untuk anak-anak. Semoga kita sama-sama memperoleh kejayaan di dunia dan akhirat.

------------------------------------------------------------------------------------

Bagi yang ingin berkongsi kepakaran melalui blog tetapi tidak tahu cara, boleh
1. PM saya di Normah Kassim atau
2. emel di pn.normahkassim@gmail.com

http://ebook-normahkassim.blogspot.com/2013/12/ebook-super-wahm-super-mom.html

Sunday, 2 March 2014

Avocado Smoothie

Teks : Normah Kassim
Foto : Koleksi peribadi

Bismillah.

Hari ini saya mahu berkongsi resepi lazat dihasilkan oleh suami saya.

Ianya sangat mudah, bahan-bahan dan cara seperti di bawah

Bahan-bahan :
1 biji Avocado yang telah masak
1 cawan santan
1 sudu serbuk kulit kayu manis
1 sudu madu
hazel, almond, macadamia nuts



Caranya mudah sahaja, kisar santan, avocado, dan madu sehingga hancur. Kisar kering bahan kekacang dan taburkan di atas permukaan. Siap!. 



Ianya sangat mengenyangkan dan cukup untuk santapan tengah hari. Selamat mencuba.



Sunday, 16 February 2014

Suri Rumah Sepenuh Masa

Teks : Normah Kassim
Foto: koleksi peribadi

Bismillah.
Alhamdulillah setelah beberapa bulan tidak bekerja dan menjadi suri rumah sepenuh masa. Tumpuan diberi seratus peratus pada si kecil yang kini berusia hampir 11 bulan. Begitu banyak perubahan dan peningkatan drastik hasil dari didikan dan pengurusan harian air tangan ibu. Fatih semakin membesar, makan pun banyak. Boleh kata setiap waktu nak makan berbanding sebelum ini memang susah sangat nak buka mulut.

Dari segi pertuturan, mulut macam murai dan sangat mudah untuk faham apa yang diperkatakan oleh orang-orang sekeliling. Tindak balas juga pantas. Baru saja kita habis berkata-kata, terus disahutnya dengan jawapan atau mengulang semula perkataan. Walaupun belum boleh bertutur sepenuhnya, bahasa isyarat digunakan ataupun diheretnya kita kepada apa yg dihajatinya untuk membuat kita faham.

Malam tadi nek mie buka tv cerita karak. Fatih terus menyorok belakang sofa sambil berkata "takut la..takut la". Dan terus merangkak laju ke arah saya yang ketika itu berada di dalam bilik. Terkejut neneknya mendengar Fatih bertutur sedemikian. Sebelum ini tak pernah pun saya mengajar erti takut. Saya kemudian mendukung Fatih keluar ke ruang tamu tapi dia enggan dan menunjuk ke arah bilik. Menyuruh saya bawa dia masuk bilik. Saya memujuk untuk duduk di ruang tamu dan bermain disana dengan memberitahu bahawa neneknya sudah tukar "channel". Fatih pun duduk dan bermain. Saya temankan dia. Setelah puas bermain, dia mengajak saya untuk bantu dia berjalan dengan memegang hujung jari saya dan bangun berjalan sambil melangkah ke arah yang di ingininya. Saya enggan bangun. Lalu dia menunjukkan amarahnya dengan menepuk-nepuk paha saya. "Ok..ok..ibu ikut atih..mana nak pegi..nah, pegang". Fatih pun memegang hujung jari saya seperti biasa untuk berjalan. Saya ingatkan seperti biasa, dia akan berjalan pusing-pusing rumah. Rupanya tidak. Terus Fatih berjalan menuju bilik dan terus ke tilamnya sambil menyebut "bummm". Perkataan yang biasa saya pakai untuk menyuruh Fatih baring atau tidur. Barulah saya faham rupanya nak ajak masuk bilik dan tidurkan dia. Patutla marah betul apabila saya enggan bangun tadi. Ketawa saya dan neneknya melihat macam-macam kerenah malam ni.

Perasaan saya sangat puas melihat perubahan drastik sebelum dan selepas menjaga anak dengan air tangan sediri. Rasa sedih bila mengenangkan bagaimana keaadan Fatih ketika di taska. Tiada komunikasi, hanya mengikut rutin yang disediakan oleh pihak taska. Sebagai manusia, kita mempunyai keperluannya yang tersendiri dan ianya sudah tentu berbeza. Begitu juga bayi, mereka memerlukan perhatian dan keperluan yang berbeza-beza. Sebagai ibu bapa, kita hanya perlu mendengar dan memahami bahasa yang di sampaikan oleh anak-anak.  

Semoga perkongsian ini memberi semangat dan keyakinan kepada ibu dan suri rumah di luar sana untuk terus mengasuh dan mendidik. Tugas ibu dan suri rumah bukan lah kerjaya yang lekeh. Saya sangat kagum dengan suri rumah sepenuh masa yang mempunyai anak yang ramai.

Wassalam.

Tuesday, 28 January 2014

Kisah Kasih dan Kekasih

Teks : Normah Kassim
Foto : Koleksi peribadi

Kisah di bawah ini menceritakan mengenai transfomasi suami saya. Secara tidak langsung mengenai anak saya dan juga saya. Teks dibawah dipetik dari penulisan pelatih peribadi kami di blog beliau.

http://areyoutoolazytolive.blogspot.com/2014/01/a-true-story-transformation-born-of.html?showComment=1390915317088#c3661393697261490283

A true story - Transformation & born of a blessed child
My mind is staring blank for a moment, I was thinking to myself, how do I write a beautiful true story of a family, particularly a guy, a client of mine, and a friend too. I decided to write this post, because I've never met anyone in my own country, who is a passionate and has strong belief about holistic ancestral living, as this guy. His name, is Hezren. I've wanted to write about what happened to him and his son, and it is time, that I share with whoever reading this post right at this moment.

 It started when I first met Hezren about two and half years ago. He was working in the same workplace as I am, and he came to me asking if he could join my program to improve his health and maybe lose some weight. When I initially meet him, I thought he was just one of those typical lazy Malaysian dude who just want to lose some weight and would end up quitting in few weeks time. He looked out of shape, mildly obese and totally sluggish. More like Malaysian version of a smaller size Nutty Professor.

I didn't want to underestimate and accepted him to join my program. At that time, he has a girlfriend but yet married. Fast forward to about a year later, he still in my program, as time passed, he continue to impress me with his self-belief and passion about health and fitness. One fine day, he asked me a very important question, "If I would to get married and want to have a healthy baby, what would me and my wife do, in regards to diet, nutrition, lifestyle, and exercise?" He was asking for a genuine sincere guidance as both he and his soon-to-be wife is getting ready to conceive and follow whatever advise I give to them. Both of them listened with sincerity and below is what I advised them.

" In order for both male and female adults to conceive a healthy baby, a holistic approach towards the mind and body, hormonally, physiologically, and physically, for a recommended 9-12 months before conception. Meaning, both male and female must be reproductively, hormonally and physically healthy and ready before she gets pregnant. A period of at least 9 months to restore back the body's physiological functions to it's normal state for both soon-to-be mother and father. Most couples do not really think about what to do prior to pregnancy and this is a poor mistake. You have to fine tune back your circadian rhythm, eat organic whole foods and reduce as much toxins exposure as possible, manage your stress to its lowest level, ensure both work-in and workout exercises is balanced, and finally, always learn how to listen to your body. Optimum health, is not just a about diet and exercise, it's about holistic ancestral lifestyle which focus on drug-free approach. Both of you can be the role models for the people around you, influence and changing people life one at a time, starting with yourselves and your soon-to-be baby. Altering your metabolism and expressing your genes, your future baby will inherit whatever your body has transformed and improved."

From countless mentoring sessions, it turned into actual daily applications, and both of them got married at some point of time and they never turned back, until, Hezren's wife got pregnant. Getting pregnant is spot on as both reproductive systems are READY for what's coming next, a blessed baby. Many couples nowadays are suffering from fertility issues, conceiving is a problem for even younger adults in modern society. Hezren was about 96kg when the time he started my program, and today, he is 74 kg, 12% total body fat from 34%. From an estrogen-driven weak obese guy who suffers from asthma, he is now a much healthier, stronger and fitter person. His asthma condition has improved tremendously, and it is how he feels daily, which make body transformation and weight loss as secondary accomplishments. Most people became too obsessed with how they look from the outside, flat tummy, 6 pack abs and huge muscular arms, they forgotten what is even more important inside the body, from digestion to hormonal regulation, brain, cardiovascular to reproductive health, we have been strayed off course from how we suppose to live our life, ancestral living, hollistic approach, drug-free. We have been dependant on pharmaceutical drugs and conventional doctors, developing an addiction for processed foods and becoming slaves to the stressful jobs which most of us hate.

Now, with the permission of Hezren, I will post his actual testimony and the story of his 10 months old son, Muhammad Al-Fatih, and I hope we will have more people who still believe in ancestral hollistic living, drug-free and eating organic whole foods. From an individual who influence his family and friends, can one person change the world? The answer is YES. As long as we believe in what we do will influence and help one person at a time, it all start with 'HEALING ONE CELL AT A TIME".




Born Of Muhammad Al-Fatih - (Hezren's son)
(My 1st Experience of giving birth and I Choose to Make It as Home Unassisted Birth)

-----------------
I have no idea how birth could be and how it feel but My husband and I want it to be in drug free, vaccination free and don’t want to birth in stressful environment as normal people do. We search around and God leads us to Amani Birth Class by Maria Zain and HUBM group.

I was on my 38 weeks and start to feel the contraction. In my mind I was thinking “yeah, maybe this is the one that people talk about and it means birth is near and maybe anytime..”, people said, 1st child usually little bit earlier from EDD..we was waiting and waiting the time to hug little one from 38 week to 39 week to 40 week. ?????? Nothing happen!!.. Okey..what is going on now.. I know that im not going to be a pregnant women forever and I know the baby somehow will come out but it takes very long time already and it make me wonder. I found out that I was stuck in prodromal labor for 1 month..

It was 41 weeks and I am still pregnant. The mild surge and contractions are always there but the baby still doesn’t come out. I start to think around and ask my husband should we go to doc?.. My husband asked me whether the baby is moving and what my body is telling me.. I said “baby is ok, he is moving like usual and my body said everything is ok just waiting the real time”..Then my husband said “then why you want to see doctor? DON’T!! she/he will induce..That is what we want to prevent”.. So I just stay at home and wait.

Another 3 days to enter 42 week which is from what we learn and research, the duration of pregnancy is 42 weeks and it more accurate as it follow lunar month.

Thursday 21 march..As usual, I will ignore the mild contraction as too much false alarm given previously. Me and husband go to sleep as usual and I was wake up with quite strong contraction and fell like to pee at 2:30 AM Friday. I go to pee and the contraction is continuously there and I can’t sleep with that contraction but I still can bare with it.. Therefore I just ignore and go on with it.

6 : 30 am Friday 22 march, contraction  more and more strong where myself said..”this is it!!..this is the real one.. my husband start to count the timing  of contraction.. 7:16 am the contraction very strong and longer 2 – 3 mins apart with 2-3 min long and my husband just stay with me and give support. I was start to vocalizing. To the end of transition around 8 am, I was start to complain “why so long? I can’t bare it anymore..” my husband ask me to be patient and remind me to stay calm and do deep breathing..

8:27 am, the contraction almost 10 min long and I feel the urge to push.. I can’t talk anymore, I was tried hard as I can to deep breath and not pushing.. I was vocalizing very loud like whole neighborhood can hear me. After 12 contractions, I can feel the baby’s head starts to crowning at 9:18 am. That is the last time my husband record the timing as I become more aggressive and he has to hold me and help me to change the position and give me water. I was non-stop shouting and my husband keep on remind me to shout positive word BIRTH IS NOT PAIN!!!!” ..“recite some Doa..” and  I just change the shouting word to positive thing “BIRTH IS NOT PAIN!!!!” when feel the surge and it help.. LOL..

Time for the ring of fire…”AAAAA!!!! Ring Of FIRE!!!” that is what come out from my mouth. Me and my husband somehow have time to laugh because I was being so funny as I can’t stop shouthing and somehow have chance to feel the orgasm before that… :P hahaha..few surge baby’s head come out and the surge was idle few min and I able to take some rest with deep breathing... Last surge come and baby’s body come out and my husband catches it and straight away gives it to me for kangaroo care. The cord was very short, I move to the place where I can lean my back. Right after that, the placenta came out. Thank god, the placenta came out very fast.

That is the precious moment of our family and I would like to say thank you for the unassisted group for giving me such knowledge in order for me to avoid hospital, drugs and vaccine. Me and baby are drugs free and unvaccinated.
                                                                                                                                       ------------------


HEZREN's testimonial:
I start this program on 27th May 2011, exactly on my wife birthday, it almost 2 years plus now. I was 96kg before I start workout and 34% body fat. I don’t even care about health at all. Fast food is my staple food sleep late every day more than 2 o’clock. The worst thing is I have asthma and I’m still smoking!! That was my biggest mistake ever!.  After joining this program the first thing I do I quit smoking ,and about 1 week I lost about 5kg, and that motivate me a lot. I learn how to eat right but at the same time I’m losing weight! That awesome right??  I also learn how to repair circadian rhythm (sleep wake cycle).
After a quite some time start to fall in love with holistic way, not just in exercise but in improving life style as well. My wife and I decided to apply holistic life style in our family and generation. We plan to alter our genetic to be more healthy people. On 22nd March 13 my son was born in natural way at my home without any drugs and medication involved. I did not give any drugs or vaccine to my son until now (10 month old) and fully breastfeed.

Back to my story again, after 2 years plus joining this program I lost about 20kg and my current weight is 74kg and my body fat is 11.3%.The good news is my asthma is GONE. And finally I will continue with this holistic life style and pass this valuable knowledge to my next generation. Last word from me “Stop being an estrogen driven species!!” Go Holistic!!



HEZREN's TRANSFORMATION


The transformation photos (topless) was taken mid of last year 2013. No commercial toxic protein powders, just eating organic whole foods and primal functional training.

Langkah Demi Langkah

Teks : Normah Kassim
Foto : Koleksi peribadi

Alhamdulillah.

Baru saja memulakan penulisan blog ni, sudah dapat duduk di dalam "Top 10" dalam google search. Walaupun tak setinggi mana, tapi sudah cukup untuk memberi semangat kepada saya untuk terus menulis dan berkongsi ilmu.

Dulu jual mahal, tak suka menulis, dan tak suka membaca. Sekarang sudah ketagih pula. Baru saya tahu, dalam bacaan dan penulisan juga perlu ada ilmu.

Terima kasih kepada guru kelas online saya Aishah Hussein.

Carian : Keluarga Alami dan Holistik ( Atas sekali)

Carian : Keluarga Holistik (Tangga ke 9)
Bagi Kawan-kawan yang berminat, masih belum terlambat. Sertai kami melalui.

Kelas Online :

Kami menawarkan kelas berikut.
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
3. Kelas beriklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif.
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6. Kelas belajar asas akaun bisnes kecil wahm/soho. 

Atau boleh membeli e-book sebagai bahan rujukan dan bacaan untuk memperoleh ilmu bekerja dari rumah : 

Work at home mom (wahm)
Menguruskan dua perkara serentak sama ada bekerja/bisnes dan rumahtangga. Ia adalah trend kini, yang mana ramai yang sudah melakukannya sepenuh masa atau secara sambilan. Memilih bekerja seperti penulis, penterjemah, penulis krip, konsultan. Pilihan ke dua iaitu bisnes online iaitu berdasarkan pelbagi cabang bisnes seperti butik online, menjual makanan kesihatan dan sebagainya.

Small office home office (soho)
Berpejabat di rumah atau mempunyai pejabat kecil di rumah. Pilihan kini tdak perlu lagi tergesa-gesa ke pejabat, dan antara keperluannya ialah talian internet, peralatan komputer, peralatan pejabat yang sesuai, ruang atau bilik khusus untuk soho beroperasi.
Sumber: Ebook Super Wahm Super Mom

EBook Super Wahm Super Mom
Harga: RM25
untuk pembelian PM ke https://www.facebook.com/normah.kassim
Atau
Klik sini --> http://ebook-normahkassim.blogspot.com/p/borang-tempahan.html

Mula Bisnes Makanan
Buku Online 4U


Hijrah

Teks : Normah Kassim
Foto : Carian google


Bismillah.

Baru-baru ini pelbagai dugaan yang dilalui.

Setiap masalah mesti ada jalan penyelesaian.
Setiap dugaan mesti ada ganjaran dari tuhan.
Setelah kepahitan mesti ada kemanisannya.

Orang bijak pandai berkata "Jika mahu akan peningkatan dalam hidup, kita haruslah keluar dari zon selesa.".

Penghijrahan dan pengorbanan yang sangat besar bakal kami hadapi demi anak kesayangan. Kami akan pulang ke Utara. Jika tahun 2012 adalah tahun hijrah dari bujang ke berumah tangga. Tahun 2013 pula menimang cahaya mata. Tak sangka tahun 2014 ini adalah tahun penghijrahan kami untuk lebih dekat dengan keluarga. Setelah menetap di Cyberjaya selama sepuluh tahun lamanya.

Berat juga rasa di hati. Namun apa kan daya, demi kesenangan dan keselesaan hidup khalifah kecil ni, sanggup buat apa saja.

Alhamdulillah ada perniagaan online ni, insyaallah boleh menjadi punca rezeki dari Allah. Terima Kasih kepada guru kelas online saya kerana memberi tunjuk ajar. Perniagaan yang ringkas sahaja. Tak perlu keluar rumah, tak perlu risau "deadline". Orang kampung ke, orang bandar ke, semua boleh. Asalkan ada internet dan komputer atau boleh juga guna tablet. Senang kan?

Jom hijrah!

Doakan kejayaan dan kebahagiaan kami.

-----------------------------------------------------------------------------------

Pencarian Rakan Niaga bagi mengisi 100 kekosongan masih berlangsung.

Syarat perlu ada gajet sama ada laptop atau komputer, talian internet dan kesungguhan untuk belajar.

Menjana pendapatan hanya dari rumah dan secara online sahaja.
Sangat sesuai bagi suri rumah yang tidak ada masa untuk keluar rumah untuk membuat penghantaran produk fizikal.
Sesuai juga bagi yang ingin bisnes secara sambilan. Gunakan blog fan facebook sebaiknya.

Bagi yang sudah sedia, boleh PM saya Normah Kassim di facebook  atau email pn.normahkassim@gmail.com untuk saya bimbing.

Sunday, 26 January 2014

Tips Sihat Persediaan Kehamilan

Teks : Normah Kassim
Foto : carian google


Bismillah.

Kali ini saya ingin berkongsi cara sihat untuk persediaan kehamilan mengikut apa yang saya pelajari.

Ada kawan saya yang bertanya apa yang harus dilakukan sebagai persediaan untuk hamil. Ini kerana kawannya pernah mengalami keguguran beberapa kali.

Rahim yang kuat sudah tentu dari badan yang sihat. Badan yang sihat sudah tentu bergantung pada pemakanan dan persekitaran yang sihat. Mungkin susah untuk kita mengawal persekitaran. Pencemaran memang tidak dapat dielakkan dengan cara hidup di bandar. Hanya pemakanan yang kita boleh kawal.

Langkah pertama, ambil 9 bulan sebelum mengandung. Amalkan "clean diet". Baik pulih keadaan badan dengan membuat detox dan tingkatkan kesihatan sistem peranakan dengan mengambil beberapa makanan atau minuman tambahan seperti "Organic Raspberry leaf tea", minyak kelapa dara organik, EPO, kelp, dan banyak lagi. 

Alhamdulillah dengan izin tuhan saya berkesempatan untuk membuat "Coffee Enema" sebelum saya hamil 2 tahun lepas. Kaedah ini digunakan untuk menyucikan hati supaya ianya dapat berfungsi dengan lebih baik.

Kekuatan lantai pelvik juga amat penting. Anda bole membuat beberapa senaman yang dapat menguatkan lantai pelvik dalam tempoh 9 bulan ini. Contoh senaman yang boleh diamalkan seperti "squat" bersama pemberat. Untuk senaman, anda disarankan untuk merujuk kepada pelatih yang bersijil dalam bidang senaman contohnya "ACE Fitness".

Tidur awal setiap malam. Waktu tidur yang sesuai adalah antara 10:30 pm dan sebelum 12 am.

Amalakan cara hidup ini sebaiknya selama 9 bulan. Kemudian, barulah anda menghamilkan diri anda.

Ramai yang berpendapat hanya isteri yang harus sihat. Jika berlaku keguguran atau kegagalan untuk hamil, hanya sebelah pihak yang dipersalahkan. Sebenarnya, kekuatan sperma juga amat penting. Sperma yang sihat dan kuat terhasil daripada lelaki yang sihat. Jadi, dua-dua orang suami isteri perlu melakukan persediaan ini.

Bak kata pelatih peribadi saya, "Buat anak ni seperti membeli kereta, makin banyak pelaburan, makin berkualiti kereta yang boleh dibeli.". Jadi  anda pilih lah sendiri kereta apa yang anda ingin miliki. Kereta kancil atau Ferrari.

Ibu dan bapa yang hebat melahirkan bayi yang hebat.

Insyaallah. Wassalam.

Sunday, 12 January 2014

Kejar Duit Atau Kejar Anak?

Teks : Normah Kassim
Foto : Carian google



"Kejar duit, abaikan anak." ATAU  "Kejar anak..abaikan duit?"

1. Duit memang penting. Tetapi ingat itu rezeki dari allah. Dan allah telah tetapkan rezeki untuk seseorang sejak lahir lagi.

2. Anak sememangnya penting. Siapa tak sayang anak kan?. Tetapi betul kah kita dah bagi sepenuh kasih sayang dan perhatian kepada mereka?. Pernahkah kita terfikir adakah kita telah memberi hak mereka sebagai seorang anak kecil? hak anak kecik adalah untuk bersama ibunya. Tanggungjawab ibu adalah untuk menjaga dan mendidik anak. Jika tidak mampu kerana bekerja, wajib cari pengasuh yang boleh menjaganya. Akan tetapi, tercapai kah hak mereka? Sudah tentu tidak kerana tak ada kasih sayang seorang ibu diberikan ketika dia berada di taska.

3. Nak buat saham dunia ke saham akhirat?. Duit hanya di dunia, tak dibawa mati. Anak adalah untuk dunia dan akhirat. Anak yang soleh memberi keuntungan di akhirat. Anak yang jahat memberi malapetaka pada hari pembalasan. Saya seringkali terfikir, andai saya abaikan anak saya dari kecil. Apa yang harus saya jawab di hadapan tuhan nanti?. Bagaimana jika saya disalahkan di hadapan tuhan kerana mengabaikan anak? "Ya allah, ibu ku tidak menjaga dan mendidik ku dengan sempurna sehingga aku berbuat dosa. Aku jadi begini kerana ibu ku." Sudah tentu celakalah diri saya pada ketika itu. Nauzubillah.

4. Hutang masa. Sembilan jam, lima hari seminggu. Bermaksud 45 jam seminggu, 180 jam sebulan. betapa banyaknya hutang masa kita dengan anak kita sejak bayi. Maklumlah cuti bersalin hanya tiga bulan paling maksimum. Seawal 3 bulan, bayi telah dihantar ke taska padahal bayi sangat-sangat memerlukan ibunya. Memerlukan kehangatan ibu untuk dia rasa selesa berada di dunia baru. Memerlukan bau ibu, untuk merasakan keselamatan. Memerlukan pelukan dan ciuman ibu untuk merasai kasih sayang. Saya sangat sedih dan berdosa apabila memikirkan keadaan ini ketika bekerja di pejabat. Berbaloikah wang yang saya dapat tiap-tiap bulan hasil daripada pengabaian anak saya. Begitu rendah nilai kasih sayang antara ibu dan anak. Hanya beberapa ribu sebulan. Itulah nilai kasih sayang yang telah digadai untuk wang ringgit. Saya percaya dan yakin bahawa ibu-ibu bekerja diluar sana tahu berapa lama masa yang berkualiti diberi untuk anak-anak. Balik kerja sudah penat. Hari minggu untuk kemas rumah.

Anda boleh membaca kekejaman dan kezaliman taska terhadap kanak-kanak di sinar harian. Bukan ini saja, telah banyak cerita-cerita mengenai taska yang kita telah dengar dan baca
.
http://www.sinarharian.com.my/semasa/taska-bagaikan-neraka-1.239488

Kembalikan lah zaman Rasullullah dimana tempat wanita adalah di rumah.

Insyallah. Alhamdulillah.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan kelas berikut :

1. Kelas online asas bina blog penulisan - belajar menulis cara santai tapi masih mengekalkan bahasa melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca suka baca dan bertandang. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah mencecah 400 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes - bagi yang mahu mulakan bisnes online tapi kurang tahu cara. Mahu mula berbisnes tapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fanpage dan facebook. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas beriklan di mudah.my - mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4. Kelas penulisan kreatif - bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Rakan niaga / pengurus online akademi - Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO - bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes.

Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online, masih kurang tahu cara bagaimana mahu memulakan. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-alukan penyertaan untuk kaum adam.

Bagi kalian yang berminat untuk memulakan bisnes secara online, perlukan tunjuk ajar bagaimana mahu bermula, boleh hubungi saya di sini :

email : pn.normahkassim@gmail.com
Facebook : normah.kassim

Saturday, 11 January 2014

Cuti-Cuti Satu Keluarga. Persediaan Makanan Bayi

Teks : Normah Kassim
Foto : Carian google


Bismillah,

Semperna masuknya tahun baru 2014, saya sekeluarga mengambil kesempatan untuk bercuti. Bukan ke tempat-tempat peranginan tetapi balik ke kampung-kampung. Banyak betul kampung, cuti seminggu dibahagi kepada tiga kampung. Tiga hari di Pulau Pinang, Perak, dan Kelantan.

Penang adalah syurga makanan, Perak adalah tempat untuk menenangkan fikiran, jauh dari kota yang sibuk. Manakala Kelantan pula tempat untuk membeli belah. Tetapi saya ke Kelantan untuk melawat saudara-mara yang berada di sana. Kebetulan pula ada kenduri kendara.

Bercuti bersama anak kecil yang sudah makan makanan solid agak sukar. Ini kerana kita perlu mengambil kira apa yang bayi itu harus makan. Dia tidak lagi bole makan seperti kita dan kita harus memastikan makanan yang sihat sentiasa ada di dalam beg untuk santapan. Agar sukar bukan? Untuk ibu yang tidak memberi anak mereka makan makanan segera seperti nestum dan biskut bayi. Semuanya perlu disediakan dan makanan tidak tahan lama. Sememangnya makanan yang sihat tidak tahan lama kerana tidak mempunyai pengawet.

Tetapi ianya tidak lah sesukar mana. Hanya perlu sedikit perancangan awal. Antara makanan yang boleh dibawa bersama dan mudah untuk disediakan adalah seperti dibawah :

  • Avocado - Avocado adalah "super food" untuk makanan bayi. Pastikan avocado betul-betul lembut. Jika bayi masih belum ada gigi, avocado tidak memerlukan pengisar. Hanya lenyek dengan sudu sahaja. Anak saya sudah mula tumbuh gigi. Jadi dia tidak suka makanan yang terlalu hancur kerana suka mengunyah. Jadi saya hanya potong dadu. Kita tidak perlu risau kerana jika avocado betul-betul lembut. kebarangkalian untuk tercekik adalah terlalu rendah. Cuma perlu memastikan avocado sudah betul-betul masak.
  • Pisang - Pisang juga sejenis buah yang lembut dan mengenyangkan. Sangat sesuai untuk dibawa berjalan sebagai snek.
  • Organik Sweet Potato - Kupas kulit dan rebus sehingga lembut. Boleh dilenyek untuk bayi yang baru mula makan makanan solid. Saya hanya potong dadu untuk anak saya.
  • Telur - "Soft scramble egg" yang dimasak dengan menggunakan air seperti dalam entri saya sebelum ini jugak boleh dijadikan menu untuk sarapan apabila kita dirumah. Boleh juga dibawa bekal kerana tidak mengambil masa yang lama untuk menyediakannya. Pastikan anak anda tidak mempunyai alahan pada telur. Ataupun, hanya bagi telur separuh masak. Lagi senang.
Saya tidak gemar memberi anak saya makan nasi, walaupun beras perang. Ini kerana gut bayi masih lagi belum matang dan tidak sesuai untuk diberi makan nasi dan makanan dari sumber gandum. 

Semoga perkongsian ini dapat memberi idea kepada ibu-ibu diluar sana dalam menguruskan pemakanan bayi anda. Insyaallah.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tiga ebook di atas adalah bacaan asas.
Miliki pakej asas wahm soho di atas dengan harga RM150.
Untuk pembelian
PM Facebook: normah.kassim

Anda juga  boleh miliki pakej ini sebagai bonus dengan pendaftaran mana-mana kelas berikut:
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page
3. Kelas belajar iklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online.
6. Pendaftaran kelas akaun bisnes kecil wahm/soho
**Bagi yuran RM300 untu kelas 5 dan 6 akan diberi PERCUMA kelas urus akaun untuk bisnes kecil.

Penerangan kelas:
1. Kelas online asas bina blog penulisan - belajar menulis cara santai tapi masih mengekalkan bahasa melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca suka baca dan bertandang. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah mencecah 340 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes - bagi yang mahu mulakan bisnes online tapi tidak tahu cara. Mahu mula berbisnes tapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fnpage, fb. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas beriklan di mudah.my - mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4. Kelas penulisan kreatif - bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Rakan niaga / pengurus online akademi - Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO - bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes.

Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.


Wednesday, 8 January 2014

SUDAH BOSAN BEKERJA DI PEJABAT? INGIN LUANGKAN LEBIH BANYAK MASA BERSAMA KELUARGA?




Pernahkah anda terfikir? Mengapa anda boleh membesar dengan baik dan menjadi seorang yang berjaya pada hari ini?

Ianya adalah kerana, anda DIBESARKAN SENDIRI oleh IBU anda!

Tidak dapat dinafikan, jasa Ibu anda lah yang telah banyak membentuk peribadi anda hari ini. Masihkah anda ingat, ibu anda membuat sarapan pagi untuk anda ke sekolah, menyiapkan bekalan makanan, membasuh pakaian, memasak & menyediakan makanan tengahari sewaktu anda pulang, mendidik anda dan melakukan segala-galanya untuk anda.

Ibu anda dapat melakukan semua itu, kerana, beliau adalah suri rumah sepenuh masa!

Sesungguhnya, amatlah besar jasa dan sumbangan seorang suri rumah di dalam menjaga urusan rumahtangga dan keluarga yang bahagia dan anak-anak yang berjaya.
Tidak dinafikan zaman sudah berubah, jika dulu, hanya si bapa/suami yang bekerja, sudah cukup untuk menampung perbelanjaan seisi keluarga. Tetapi kini, untuk menampung perbelanjaan isi rumah, si suami dan isteri (kedua-duanya) perlu bekerja.

Tetapi, bagi saya! Ia sebenarnya tidak banyak berubah, zaman dulu pun, ramai golongan ibu yang bekerja. Apa yang sedikit berbeza, mereka bekerja dari rumah. Antara pekerjaan yang mereka lakukan di rumah adalah seperti mengambil upah menjahit, membuat kuih, menganyam tikar dan sebagainya. Pekerjaan ini, serba sedikit dapat membantu ekonomi keluarga.
Tetapi, apabila zaman berubah, ia sudah tidak relevan dan tidak mencukupi..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan kelas berikut :

1. Kelas online asas bina blog penulisan - belajar menulis cara santai tapi masih mengekalkan bahasa melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca suka baca dan bertandang. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah mencecah 400 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes - bagi yang mahu mulakan bisnes online tapi kurang tahu cara. Mahu mula berbisnes tapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fanpage dan facebook. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas beriklan di mudah.my - mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4. Kelas penulisan kreatif - bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Rakan niaga / pengurus online akademi - Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO - bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes.

Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online, masih kurang tahu cara bagaimana mahu memulakan. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-alukan penyertaan untuk kaum adam.

Bagi kalian yang berminat untuk memulakan bisnes secara online, perlukan tunjuk ajar bagaimana mahu bermula, boleh hubungi saya di sini :

email : pn.normahkassim@gmail.com
Facebook : normah.kassim

Tuesday, 7 January 2014

Kesan Buruk Antibiotik

Teks : Normah Kassim
Foto : Carian google



Bismillah.

Saya ingin berkongsi mengenai antibiotik. Antibiotik biasa diberi oleh doktor apabila seseorang itu mengidap demam. Perlukah antibiotik?. Apakah kesan daripada pengambilan antibiotik?. Tanpa kita sedari, kita telah menganiayai tubuh badan sendiri tanpa mengetahuinya. Teks di bawah dipetik daripada penulisan seorang doktor perubatan homeopathy, Dr Suriyakhatun.

"
Seorang ibu membawa anak berumur 8 bulan, tidak pernah sakit sehingga sebulan yang lepas. Mendapat demam selsema . Demamnya terlalu tinggi maka ibu pun membawa anak ke hospital . Kena tahan wad. Diberikan paracetamol dan juga antibiotics IV. Selepas ini baby sudah baik demam dan pulih seperti biasa .

Benar ke?

Seminggu selepas baik, anak mula mendapat ruam dimuka. Pergi doktor diberitahu ini food allergy. Jumpa paediatrician, paediatrician kata, bukan , ini eczema . Anak ini tidak pernah eczema sebelum ini . Ruam ini menjadi teruk selepas makan ayam dan telur. Anak ini sebelum ini pernah makan bahan yang sama tanpa kesan apa-apa.

Apa yang sudah jadi ?

Antibiotics mematikan gut bakteria dan ini akan menyebabkan pembiakan candida dalam usus. Candida adalah juga penghuni usus yang tidak menyebabkan penyakit kecuali bila bakteria baik mati . Bila bakteria baik mati, candida akan membiak tanpa kawalan dan ini menyebabkan usus mengalami radang. Maka terhasil leaky gut . Bila baby mengambil protin, protin akan dihazamkan sehingga menjadi asid amino dan asid amino masukki darah . Bila ada leaky gut, bahan protin yang belum hancur habis akan kedarah . Maka, bila bahan yang tidak cukup proces perkumuhan masukki darah, antibody akan terhasil terhadap protin tersebut makan terjadilah alahan pada makanan tersebut .

Apakah langkah yang perlu diambil untuk pulih ?

1. Bina semula gut bakteria dengan probiotic selama 5-7 hari
2. Di masa yang sama ambil prebiotic seperti Al Manna
3. Rawatan homeopathy untuk reverse balik leaky gut
4. Jika perlu oral nystatin untuk basmi candida dalam usus

perlu atau tidak diberikan antibiotik kepada bayi?

jika ada jangkita bakteria yang merbahaya maka perlu beri tapi jika ianya jangkita virus saya tidak nampak rationale nya. Kebanyakkan demam bayi adalah viral


Jadi, daripada penerangan di atas, tak perlu untuk kita mengambil antibiotik jika kita hanya menghidap demam, selesema atau batuk. Ianya hanya membuat keadaan menjadi lebih teruk dan demam yang sama tetap akan datang semula selepas itu kerana kita telah mengganggu badan kita untuk menghasilkan immunisasi terhadap virus demam yang dijangkiti.



Rujukan : https://www.facebook.com/Dr.Suriyakhatun

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan kelas berikut :

1. Kelas online asas bina blog penulisan - belajar menulis cara santai tapi masih mengekalkan bahasa melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca suka baca dan bertandang. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah mencecah 400 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes - bagi yang mahu mulakan bisnes online tapi kurang tahu cara. Mahu mula berbisnes tapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fanpage dan facebook. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas beriklan di mudah.my - mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4. Kelas penulisan kreatif - bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Rakan niaga / pengurus online akademi - Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO - bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes.

Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online, masih kurang tahu cara bagaimana mahu memulakan. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-alukan penyertaan untuk kaum adam.

Bagi kalian yang berminat untuk memulakan bisnes secara online, perlukan tunjuk ajar bagaimana mahu bermula, boleh hubungi saya di sini :

email : pn.normahkassim@gmail.com
Facebook : normah.kassim

Monday, 6 January 2014

Makan Pagi Al Fatih

Teks : Normah Kassim
Foto : Koleksi peribadi

"soft scramble egg in collagen"

Bismillah.

Hanya sekadar berkongsi salah satu makanan kegemaran anak saya. Saya selalu buat 2 biji telur, kononnya saja-saja buat lebih, boleh tumpang sekaki. Sekali, habis di makannya dua-dua biji yang saya buat.

Kolagen tu memang saya dan suami buat sendiri di rumah. Ianya diperbuat daripada ayam organik dan sayuran organik. Kalau nak, boleh buat tempahan. Tetapi harganya agak mahal sedikit. Maklumlah semua diperbuat dari bahan organik dan masa yang diambil untuk menyiapkan bahan-bahan dan memasak adalah kira-kira 8 jam. Tiada pengawet atau perisa tiruan. Semuanya asli. Saya akan menyentuh khasiat kolagen ini di entri yang lain.

"Soft scramble egg", saya tak tahu pula apa yang harus diberi nama dalam bahasa melayu. Ianya dimasak dalam air. Bahan-bahan untuk membuatnya adalah telur ayam kampung, garam dan air. Ianya sangat lembut, dan rasanya seakan-akan tofu jepun.

Inilah budak yang sebelum ni kurus, berat 5.6 kg bulan lepas. Sekarang 6.5 kg dan tembam alhamdulillah. Sangat suka dan berselera menikmati makanan kegemarannya. Bila suap, "Dap!!" katanya. Bila sudah ditelan "Nak!!" pula katanya. Sehinggalah habis dua biji telur.

Masyaallah, Alhamdulillah.

Kelas Asas Akaun

Teks : Normah Kassim
Foto : Carian google



6 January 2014, saya telah menyertai kelas akaun asas yang di ajar oleh Puan Khadijah Abdullah dan diurus oleh Guru Online Aishah Hussein. Kelas yang sangat berinfomasi dan mudah untuk difahami. hanya dua jam masa yang diambil untuk menyentuh asas-asas akaun seperti di bawah.

Modul:
Bagaimana merekod buku simpan kira-kira.
Pengenalan Kepada Asas Perniagaan Dan Fungsinya
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen
-Invois, cash, bil, resit, purchase order

Barulah saya faham sekarang. Sebelum ni dari sekolah lagi, susah sangat untuk saya faham mengenai akaun ni.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan kelas berikut :

1. Kelas online asas bina blog penulisan - belajar menulis cara santai tapi masih mengekalkan bahasa melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca suka baca dan bertandang. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah mencecah 340 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes - bagi yang mahu mulakan bisnes online tapi tidak tahu cara. Mahu mula berbisnes tapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fnpage, fb. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas beriklan di mudah.my - mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4. Kelas penulisan kreatif - bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Rakan niaga / pengurus online akademi - Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO - bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes.

Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online, masih tidak tahu cara bagaimana mahu memulakan. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-alukan penyertaan untuk kaum adam.

Bagi kalian yang berminat untuk memulakan bisnes secara online, perlukan tunjuk ajar bagaimana mahu bermula, boleh hubungi saya di sini :

Emel: pn.normahkassim@gmail.com
SMS/whatsapp: 018 215 0900
Facebook: Normah Kassim

Saturday, 4 January 2014

Teks & Foto : Akedemi Bekerja Dari Rumah



Apa yang kita belajar dalam kelas asas blog dan penulisan.
a.. Menulis cara santai, tetapi masih lagi mengekalkan Bahasa Melayu formal. Ini salah satu cara menarik minat pembaca suka dan datang lagi ke blog.
b. Bina tapak awal memperkenalkan diri kepada pembaca/bakal pelanggan.
c. Belajar menulis dan latihan menulis untuk dapatkan momentum.
d. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi.
e. Bergabung dengan lebih rami blogger-lebih kurang 200 blog dalam akademi, untuk membantu aliran trafik ke blog.
f.  Ramai yang mahu bermula tetapi tidak tahu cara, menulis boleh dilatih jika tahu teknik yang betul.
g. Mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog.
h. Sudah ada blog, tetapi sudah tidak ada idea untuk meneruskan usaha berblog.
Jika kalian berada dalam salah satu kategori di atas, boleh sertai kami dalam kelas asas blog dan penulisan. Analisa dahulu sebelum masuk kelas. Boleh pm atau mesej inbox apabila sudah bersedia.


Apa yang kita belajar dalam kelas asas blog dan fan page (mula bisnes)
a. Kelas ini khusus bagi suri rumah yang benar-benar zero tentang urus niaga secara online.
b. Mahu mula tetapi tidak tahu cara.
c. Mahu mula tetapi tidak ada produk. Kami menyediakan beberapa produk pilihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang periklanan. Juga peluang sebagai pembantu kelas di akademi bekerja di rumah.
d. Kelas ini sesuai untuk belajar menjana pendapatan awal RM10, kemudian tingkatkan lagi, RM20, RM50, RM100 begitulah seterusnya (ini adalah tertakluk kepada usaha yang konsisten daripada peserta.
e. Kelas ini juga sesuai untuk suri yang sibuk, surirumah sepenuh masa, suri bekerjaya yang mahu buat secara sambilan. Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.
f. Apabila sudah pandai, boleh belajar lagi dengan otai-otai pemasaran yang lain. juga bina jaringan bisnes secara online.
g. Apa yang kita belajar di dalam kelas ini. Analisa dahulu untuk kenalpasti apa produk yang sesuai/minat/pengalaman. Belajar buat blog kedai online, belajar menulis konsisten, belajar buat borang tempahan, jenis-jenis entri, belajar buat pan page, belajar buat pautan, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.
h. Untuk mula, kita analisa dahulu, pm saya sekarang atau mesej di inbox. Pendaftaran adalah setiap hari.

Dr Suriyakhatun, Doktor Perubatan Homeopathy (Medical Homeopath)

Teks : Normah Kassim

Assalamualaikum.



Kali ini saya hanya ingin berkongsi pengalaman bertemu dengan doktor perubatan homeopathy pertama di malaysia, Doktor Suriyakhatun.

Saya dan suami sememangnya tercari-cari seorang doktor perubatan homeopathy yang bijak, mempunyai pengalaman dan ilmu yang tinggi. Setelah dapat maklumat mengenai Doktor Suriya, saya terus membuat temujanji untuk mendapatkan perkhidmatan beliau. Anak saya diberi ubat homeopathy untuk demam yang kerap. Saya dan suami jugak membuat analisis kesihatan dan diberi ubatan homeopathy.

Selepas lawatan yang pertama, kami mengambil ubat seperti yang disarankan selama 10 hari. Alhamdullillah, Allah menyembuhkan kami. Demam sudah tidak lagi menyerang anak saya dan dia kelihatan lebih aktif, gembira dan selera makan juga meningkat. Dua minggu dalam jagaan saya, beratnya bertambah hasil daripada kegembiraan bersama saya dan kesihatan yang dikurniakan.

Hari ini adalah lawatan yang ke dua. Dua jam rasa macam 10 minit. Banyak yang dikongsikan beliau. Siap buat rakaman lagi. Saya sangat bersyukur ditemukan dengan doktor yang sangat baik hati dan berpengatahuan tinggi seperti doktor Suriya.

Anda boleh mengenali dan membaca perihal kesihatan di blog beliau :

https://www.facebook.com/Dr.Suriyakhatun
http://drsuriyakhatun.com/about/